2012 m. kovo 25 d., sekmadienis

Beždžionėlių duona (Monkey bread)

Dingau. Atsiprašau, grįžtu. Viskas pamažu tvarkosi ir stojasi į vietas. Ten kur tuščia - ir lieka tuščia, kur buvo/sugedo - pasikeičia. Išsivaliau namų langus ir pro juos pasimatė, kad gyvenimas eina toliau, kad blogas užmirštas, todėl esu. Su keliom baisiom nuotraukom, nes fotografuota 11 val. vakaro, kitądien jau nebebuvo ką fotkinti. Pilni namai beždžionėlių.



Beždžionėlių duona 
Monkey bread

Matavau specialiu indeliu, kuriame yra amerikietiško puodelio padalos. Nemėgstu receptų su tokiais matavimais, bet ką padarysi. Mano kuklia nuomone viską reikėtų matuoti gramais ir mililitrais. 

Tešlai:
110 g sviesto
1 puodelis (amerikietiškas puodelis yra 237 ml) pieno
1/3 puodelio vandens
1/4 puodelio cukraus
3 ir 1/4 puodelio miltų
1 šaukštelis druskos
30 g šviežių mielių

Apvoliojimui:
1 puodelis rudo cukraus
2 šaukšteliai cinamono
220 g sviesto (ištirpinti)

Šviežias mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir paliekame trumpam. Ištirpiname sviestą, nukeliame nuo ugnies, supilame į jį pieną ir vandenį, tada miltus, druską, cukrų ir mieles. Užminkome tešlą, uždengiame ir pastatome šiltai valandai, kad iškiltų. Kai tešla iškils, ją truputį pakočiojame į gražų stačiakampį ar kvadratą, kurį galėtume supjaustyti į aštuonias dalis išilgai ir aštuonias skersai, t.y. turi gautis 64 gabalėliai. 
Kiekvieną gabalėlį pavoliojame rankose į rutuliuką. Apvoliojimui skirtą cukrų sumaišome su cinamonu. Rutuliuką pamirkome tirpintame svieste, tada apvoliojame cukruje su cinamonu ir dedame į kepimo formą. Taip sudėliojame visus rutuliukus vieną ant kito. Paliekame juos dar valandai pakilti.
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Dedame beždžionėlių duoną į orkaitę ir kepame apie 45-55 minutes. Galima valgyti šiltą, o galima ir atvėsusią - visaip skanu. Susikaramelizavęs cukrus taaaaaip skaniai sujungia tuos gumulėlius, kad kramtai ir kramtai... Kol nelieka ką fotografuoti!



7 komentarai:

Indrė rašė...

KOkia graži. Tas cukrus be galo masina :)

Mindaugas rašė...

Ma patiko! ;)

rozmarinas rašė...

Šita be galo skani, draugė kažkada vaišino.

Anonimiškas rašė...

Bea, džiaugiuosi, kad vėl grįžti prie maisto gamybos savo bloge :)Permainos tik į gerą ir reikia niurias nuotaikas vyti šalin. Pirmyn ir sekmės tau!!!

Ina rašė...

Labai skani ta bezdzioneliu duona.nenoredamas bezdzionele pavirsti, nes ranka pati vis tieses link jos ir tiesias ;)

bea rašė...

Man rodos greičiau riebia kiaulaite :D. Čia aš apie save :)

Ina rašė...

Kad ir mums labai tiktu ;D Jau toki nuodeminga recepta idejote!!!